AMARAN : Tukar Login Id blog ke Akaun Google

20
46
views

 

Amaran Dari GoOgLe
Setelah 8 tahun Google membeli perkhidmatan percuma Blogger, Google mengumumkan mereka akan menghentikan sokongan untuk pendaftaran masuk ke akaun Blogger menggunakan akaun selain daripada akaun Google. Selepas 25 Jun 2011, mereka akan memadam akaun tersebut, bersama blog-blog yang didaftarkan pada akaun tersebut.
1. Create akaun gmail Dah ada? Kalau dah ada baru kita mulakan kelas. Kalau belum, create akaun gmail dulu.
2. Sign in blog macam biasa ( guna email yahoo -contohnya ). Pergi Settings > Permissions > klik Add Authors > Masukkan email gmail > klik Invite.
3. Login akaun gmail > ada email jemputan > klik link untuk pengesahan . Ada notis ” To join this blog as an author, accept the invitation by signing in with your Google Account here”. Jangan takut, klik saja ‘here‘ dan kita dibawa memasuki dashboard blog tersebut.



Koleksi Cerita Lawak
Koleksi Artikel Tips dan Info Cinta

4. Logout dari akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula² ( yahoo )
5. Pergi kat Settings > Permissions > ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik grant admin privileges.

6. Nickname lama dan email lama boleh di remove, Sekarang blog tersebut menggunakan akaun gmail sepenuhnya.

Sumber Daripada Kujie KancilBiru BuzzBlogger

p/s… Entry Ini untuk mereka yang tak LOGIN sejak 2007
SAHAJA


Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih


20 COMMENTS

  1. yuyu : dah diaorg beli.. nak buat mcam mane.. pkai je la..
    iq : hihihi dah 8thn diaorg kasi free.. guna jela email diaorg :P
    ejulz : taktau la.. yg tau gmail..

  2. iq : bley plan2 kayuh k..
    yuyu : no problemo lalinks. hik hik
    syafiqa : google mmg gedik :)
    yana : okeh2 :)
    nazatul : share je.. kasi tau kat blogger2 laen.. tkut ada yg mnangis nnti blog kna dlete..

  3. kejap2 nk tanya ni , yg nombo 4 tuh .

    4. Logout dari akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula² ( yahoo )

    login dari email yahoo ke atau login blog menggunakan email yahoo ?? konpius =_=

  4. alin : p/s… Entry Ini untuk mereka yang tak LOGIN sejak 2007
    SAHAJA

    login blog pkai email yahoo utk set admin kat email gmail tuh :)

Comments are closed.