Hari-Hari Yang Patut Potong Kuku

20
795
views
Potong Kuku Ikut Turutan

Rasulullah S.A.W bersabda yang ertinya –
barang sesiapa yang mengerat kukunya pada ;

Hari Sabtu
– Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat
dan masuk kepadanya penyakit.

Hari Ahad
– Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk
kemiskinan.

Hari Isnin
– Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat.

Hari Selasa
– Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit

Hari Rabu
– Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk
kepadanya kepapaan

Hari Khamis
– Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk
kepadanya sembuh dari penyakit

Hari Jumaat
– Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada
hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya
rahmat daripada Allah S.W.T

✔ LIKE US FOR UPDATES ✔



Jadi, Kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya.
Walaupun ia hanya kuku tapi ia adalah sebahagian dari badan
kita yang perlu kita hormati. Misalnya, kerat kuku ada adabnya
selain mengikut hari, kita juga perlu buang kuku itu pada
tempat yang tidak kotor sebagaimana yang diajar, eloklah buang
ke tanah
kerana kita juga adalah unsur tanah dan bukannya ke tong
sampah sekalipun tong sampah itu bersih.

SUMBER : DARIPADA PAPAN BULETIN SURAU TAMAN …..

PERCAYA atau TIDAK ? heeee…ntOh aku pun taktau…
tapi orang tua-tua ada cakap kerat kuku elok hari jumaat
sebelum nak pi solat jumaat tuh :)

Ini Jawapan Yang Admin dapat dari website islam.gov
Jawapan
Memotong kuku adalah salah satu daripada amalan sunat yang pernah
ditunjukkan oleh Rasulullah S.A.W.
Walaupun tidak ada hadis sahih berkenaan persoalan memotong kuku dan ia  boleh
dilakukan pada bila-bila masa sahaja. Namun, pada hari Isnin, Khamis dan Jumaat
adalah lebih disyorkan untuk melakukan ibadat dan amalan-amalan sunat.

Oleh yang demikian, adalah sunat memotong kuku pada hari-hari tersebut.
Petikan yang dinyatakan oleh saudara/ri itu bukanlah dari nas al-Quran mahupun hadis.
Wallahua’lam


Untuk Lebih Banyak Maklumat Support Kami Dengan Klik ✔ Like Dibawah. Terima Kasih


20 COMMENTS

  1. hippo : heee. tuh la yg tau isnin dngan jumaat jew :)

    nyamuk : heee.. nyamuk pun ada kuku kew ? hahaha

    misz Nine : heee… hik hik.. tatau la.. :)

  2. umie : heee.. tau xpe

    ct : heee.. tuh la :P kna rajin belik2 ni..

    tao : heee.. lpas nie kna ikut la kowt :P

    el : hik hik.. yups.. mudah mudahan di berkati slalu :P

    dunia : hee… info ni ambik kat surau :P

    dhiera : tpi hari jumaat tuh mmg ramai yg ckap :)

  3. norina omar : remove ? tengok la nnti tak sure lagi pasal benda nie..

    petikan ini pown di ambil dari surau kwasan rumah sya.. nnti akan di kemas kini insyallah kalu ada masa..

  4. salam..
    Berdasarkan pencarian saya, ini yang diketemui:

    من قلم أظفاره يوم السبت خرج منه الداء ، ودخل فيه الشفاء ، ومن قلم أظفاره يوم الأحد خرجت منه الفاقة ودخل فيه الغنى ، ومن قلم أظفاره يوم الاثنين خرجت منه العلة ودخلت فيه الصحة ، ومن قلم أظفاره يوم الثلاثاء ، خرج منه البرص ، ودخل فيه العافية ، ومن قلم أظفاره يوم الأربعاء خرج منه الوسواس ، والخوف ودخل فيه الأمن والصحة ، ومن قلم أظفاره يوم الخميس خرج منه الجذام ودخل فيه العافية ، ومن قلم أظفاره يوم الجمعة دخل فيه الرحمة ، وخرج منه الذنوب

    Maksudnya: “Sesiapa yang memotong kukunya pada hari sabtu, keluar darinya penyakit dan masuk ke dalamnya penyembuhan, sesiapa yang mengerat kukunya pada hari ahad, keluar daripadanya kefakiran dan masuk ke dalamnya kekayaan, sesiapa yang mengerat kukunya pada hari isnin, keluar daripadanya penyakit dan masuk kepadanya kesihatan, sesiapa yang mengerat kuku pada hari selasa, keluar daripadanya al-Baros dan masuk ke dalamnya al-‘Afiah, sesiapa yang mengerat kukunya pada hari rabu, keluar daripadanya was-was dan ketakutan dan masuk ke dalamnya keamanan dan kesihatan, sesiapa yang mengerat kukunya pada hari khamis, keluar daripadanya al-Jadam dan masuk kepadanya al-‘Afiah dan siapa yang mengerat kukunya pada hari jumaat, masuk kepadanya rahmat dan keluar daripadanya dosa-dosa.”

Comments are closed.