Hukum kongsi makanan dengan orang bukan Islam

3
1074
views
menu orang gemuk
menu orang gemuk

Hukum kongsi makanan dengan orang bukan Islam

✔ LIKE US FOR UPDATES ✔Soalan
Asalamualaikum ~ Kadang kala di sekolah ada kawan2 saya (bukan islam) yang berkongsi makanan atau pun minuman , dan menyebabkan air liur mereka ada di makanan atau straw saya ? Masih bolehkah saya untuk makan makanan atau minuman tersebut ? Apakah hukumnya ? Mohon penjelasan panel ….. terima kasih ….

Jawapan
Wa’alaikumussalam Warahmatullahi Wabarakatuh,
Dalam kes ini, hukum makanan tersebut adalah masih halal. Manusia tidak dihukumkan najis dengan syarat tidak terdapat pada air liurnya sebarang kesan-kesan najis seperti saki baki makanan yang bercampur najis atau sebagainya.
Ringkasnya, anda masih boleh berkongsi makanan dengan mereka dengan syarat sebelum itu (makan) mereka masih tidak mengambil lagi makanan yang terdapat di dalamnya benda-benda yang dihukumkan najis di dalam Islam.
Semoga dengan amalan berkongsi makanan seperti ini dapat membuatkan mereka menyedari bahawa agama Islam ini bersikap mesra orang bukan Islam. Wallahu ‘alam.

Sumber : Islam.gov


Untuk Lebih Banyak Maklumat Support Kami Dengan Klik ✔ Like Dibawah. Terima Kasih


Facebook Comments

3 COMMENTS

  1. Assalamualaikum abg feroz. ohh baru tahu. tapi sheila memang jenis tak suka berkongsi makanan dengan org lain. geli.. ehhehehe

Comments are closed.