Nasihat Untuk Pesakit GOUT Sempena AidilAdha

0
1355
views

Nasihat Untuk Pesakit GOUT Sempena AidilAdha. Sedikit nasihat berkenaan sakit GOUT yang sinonim dengan hari raya korban. Sebagaimana yg kita tahu, raya korban ialah hari di mana kita akan makan lebih banyak dari biasa,lauk berasaskan daging..seperti daging lembu, atau kambing.

Nasihat Untuk Pesakit GOUT Sempena AidilAdha

hari raya korbanDaging merah (kambing & lembu ) memang diketahui tinggi kandungan purine — yang akan menaikkan kadar uric acid dalam badan. Maka hati hati kalau ada gout, kurangkan makan daging korban, dan buat yg gemarkan bahagian eksotik lembu seperti hati, otak, lidah, mata, buahpinggang lembu…kalau anda ada gout, tolong jangan makan part yg exotic ini, sebab kat sini lah terkumpul banyak nya uric acid, dan juga kolestrol.

✔ LIKE US FOR UPDATES ✔



Ramai juga yg terlepas pandang bab dehydration.
Kekurangan air memang boleh trigger attack gout.
Banyak kan minum air kosong, elakkan terlalu banyak minum air manis.

Injury / stress pada sendi pun boleh trigger attack gout.
So kepada yg driving jauh balik Kelate Terengganu tu, take a rest lepas 1-2 jam driving. Minum air kosong dan regangkan kaki. Lenguh pada buku lali dan tapak kaki boleh trigger attack gout bagi yg pernah kena gout pada buku lali / sendi ibu jari kaki.

Selain makan ubat tahan sakit KALAU kena attack gout di kampung, bila dah start sakit tu, cepat cepat tinggikan kaki, jangan banyak gerakan pada sendi yg terlibat, boleh cuba tuam dengan ice pack, dan tengok aja lah ye sedara mara hirup sup daging dengan sabar

kredit : Khairul Faizie Mohammad Kamar


Untuk Lebih Banyak Maklumat Support Kami Dengan Klik ✔ Like Dibawah. Terima Kasih


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here