Resepi Mudah Membuat Koktail Buah. MIX FRUIT COCKTAIL atau nama lain koktail buah seringkali menjadi pilihan sewaktu musim panas dan perayaan .Menu Resepi ini menjadi pilihan tuan rumah dan orang ramai untuk menghilangkan dahaga selain rasanya yang sedap dan menarik untuk di cuba.

Resepi Mudah Membuat Koktail Buah

koktail buahCara Buat dan Resepi Koktail Buah-buahan

2 peket Jelly sumi
2 tin susu cair ideal
4 sudu besar susu pekat
1 tin buah peach (suka brand Hosen – sliced)
1 tin fruit cocktail (Brand Hosen juga – premium fruits, tp time ni habis stock)
1 tin longan (optional la brand pape tp sy mmg suka Hosen)
1 bekas nata de coco
2 biji kuning telur
4 sudu besar tepung kastard
4 sudu esen vanilla
4 sudu besar gula pasir




Koleksi Cerita Lawak
Koleksi Artikel Tips dan Info Cinta

resepi koktail buah

*Saya tambah 2 cawan air (sbb x suka manis sgt)

*Buah-buahan asingkan dan masuk terus dlm bekas hidang
*Satukan bahan2 cair (kuah dr tin peach, longan, mix fruit, nata de coco & susu cair) dlm periuk
*Masukkan kuning telur & esen vanila
*Custard tu kacau dulu dengan air bg dia sebati bru campur dlm periuk kalau x nanti berketul2 dan burn kejadiannya (nak bg kuah pekat sikit)
*Dah satukan semua baru on api perlahan je, & masak kuah sampai sebati, x perlu panas sgt..
*Sejuk je campurkan dlm mangkuk hidang yang dah siap dengan isi buah-buahan tadi..

> selalu beli kat psr malam kuahnya ya ampun sikit sangat tp utk bancuhan sy ni jgn risau kuahnya mmg generous, cedoklah ikut mana nak 😁

Note: saya x letak ais siap2 sbb bila nak makan baru masukkan ais dlm mangkuk dan cedok cocktail ni..

Sorry kualiti gambar x brp elok, hp dibuat balingan anak2 kameranya pecah sudah =(

~SELAMAT HARI RAYA & SELAMAT MENCUBA~

kredit : Bella Anies