Tips Tambah Pelawat Blog

64
3042
views
Bukan semua tapi kebanyakan blogger impikan setiap entry mereka dibaca oleh pelawat dan blog mereka dikunjungi ramai orang setiap masa tapi tak ramai yang mampu untuk mencapai matlamat yang mereka inginkan. Jesteru itu aku kongsikan sedikit tips tambah pelawat blog untuk mereka yang ingin tambahkan pelawat blog mereka bukan sahaja dari segi pembaca bahkan dari segi pendapatan juga.

kat sini ada beberapa tips atau cara untuk tingkatkan pelawat blog anda secara langsung mahupun secara tidak langsung…

1. Blogwalking
– singgah dan tinggalkan jejak di blog rakan-rakan anda. Sekiranya boleh singgah di blog yang belum pernah singgah
untuk promosikan atau perkenalkan blog anda  bagi mereka-mereka yang belum tahu..

2. Beramah Mesra
– Tegur menegur sesama blogger untuk memancing blogger tersebut ke blog anda selalu..

3. Blog Ringan
– Kurangkan widget yang tidak penting dalam blog untuk ringankan blog anda. Sekiranya blog kita ringan orang tidak akan segan silu untuk singgah lagi.

4. Tajuk Entry
– Pancing pelawat dari google atau mana-mana search engine menggunakan keyword yang betul dan menarik
(cth : mandi di sungai gabai, langat atau pengalaman pertama di genting highland)

5. Upload Gambar
– letak gambar untuk setiap entry anda kerana gambar juga mampu tingkatkan pelawat blog dari google
(edit nama gambar tersebut cth : mandi sungai gabai.jpg)

6. Ping entry
– Ping Entry anda di Group blogger di facebook yang kini ada lebih 50 group blogger

7. Follower
✔ LIKE US FOR UPDATES ✔



– Tambah Follower di blog anda melalui blogwalking, exchange follow, contest, sponser, giveaway dan sebagainya kerana jumlah  follower mampu meningkatkan pelawat blog anda dan membuat blog anda dikenali ramai.

8. Bloglist
– Perasan atau tidak kebanyakan blogger baru meletakkan blogger femes di bloglist blog mereka ini membantu meningkatkan pelawat di blog femes thats why mereka sentiasa mendapat pelawat. So anda seharusnya bertukar bloglist dengan rakan anda seramai mungkin untuk tingkatkan pelawat di blog.

9. SEO
SEO penting kepada blog kerana semakin power seo sesuatu blog semakin banyak pelawat disumbangkan search engine seperti google kepada blog anda. Hasilkan cerita yang mesra SEO

10. Meta Tag
– Meta tag berfungsi sebagai pengenalan blog kepada search engine seperti google. anda perlu letak code meta tag di blog anda sekiranya ingin blog anda senang di cari melalui google. Tutorial Meta Tag

11. Sitemap
– dengan meletakkan sitemap di menu bar bukan sahaja memudahkan google bahkan pelawat blog anda untuk melihat keseluruhan cerita di blog anda dengan 1 page sahaja. Tutorial SiteMap

12. Related Post
– Dengan meletakkan widget related post dalam blog anda pelawat mampu melihat cerita-cerita lain di blog anda yang berkaitan dengan cerita yang anda post. Mampu meningkatkan pageview sesebuah blog. Tutorial Related Post

rasanya cukuplah 12 tips untuk meningkatkan pelawat blog yang dapat dikongsikan dengan blogger semua. Semoga apa yang aku kongsikan ini mampu meningkatkan pelawat blog korang semua. Sekiranya ada yang kurang anda boleh kongsikan di komen dan saya akan update selepas ini.

Untuk Lebih Banyak Maklumat Support Kami Dengan Klik ✔ Like Dibawah. Terima Kasih






Facebook Comments

64 COMMENTS

  1. wow.. terbaek la feroz..
    tips2 ni.. nak follow
    la barulah blog mantap
    macam abg feroz ni .. yeahh
    tanx ek tuk tips ni ;)

  2. posh : thanks dear :)

    nick : takpe.. plan2 kayuh.. dapatkan ape yang boleh dlu :) hasilkan entry yg baik nnti dtang la follower yg loyal :P

    abadi : thanks :)

  3. cik ferra : takda la.. biase2 ja :)

    salman : promote mcam nie mmg ssah dpat traffic :)

    fattah : heee..thanks2…

    pokcik botak : heee.. komen also kire promosi gak :)

    unty : oke2.. sesame :P

    roza : sesame :)

  4. abah : sesame :)

    peah : sesame :) thx for read :)

    add remove : keyword tuh lebih kurang perkataan yang sesuai yang org slalu search… kalu guna ejaan yang silap mmg susah la dpat traffic dari search engine :)

    aku : heee.. traffic sya dah ok.. so share2 la utk kwan2 plak :) wc

  5. Baru je start blogwalking nie. Tapi berat sikit nak beramah mesra. Malu-malu kucing gak Cik Iman nie ekekeekek Kadang-kadang tak tau nak tanya apa gak. Tapi dah start blogwalking, cari je la idea nak tanya apa ye dak.

Comments are closed.