Kisah Keajaiban Istighfar - DOA

doa
doa

Kisah Keajaiban Istighfar – DOA

Pada suatu hari, Imam Ahmad bin Hanbal rahimahullah ingin menghabiskan malamnya di sebuah masjid, tetapi penjaga masjid tidak membenarkannya (mungkin kerana tidak mengenali Imam  Ahmad bin Hanbal). Puas Imam Ahmad bin Hanbal memujuk penjaga masjid tersebut, namun tidak berhasil.

Sehingga Imam Ahmad bin Hanbal berkata, ” Aku akan tidur diatas kakiku sendiri (yakni tidur berdiri).”. Dan sememangnya Imam Ahmad bin Hanbal tidur dalam keadaan tersebut. Melihatkan keadaan itu, penjaga masjid tersebut tetap tidak berpuas hati, lalu dihalaunya Imam Ahmad bin Hanbal keluar dari masjid tersebut.

Keadaan ini telah diperhatikan oleh seorang pembuat roti, membuatkan timbul rasa belas kasihan terhadap Imam Ahmad bin Hanbal yang agak lanjut usianya pada ketika itu, Lalu beliau mempelawa Imam Ahmad bin Hanbal untuk bermalam dirumahnya pada malam itu. Kedua-duanya tidak mengenali antara satu sama lain. Apabila tiba dirumah si pembuat roti, Imam Ahmad dilayani dengan baik sekali dan dimuliakan sebagai seorang tetamu.

Apabila si pembuat roti beredar untuk membuat roti, Imam Ahmad bin Hanbal mengekori sambil memerhatinya. Imam Ahmad bin Hanbal kagum dan terkejut melihat si pembuat roti yang sentiasa beristighfar walaupun sibuk dengan kerja-kerjanya. Pada pagi keesokkannya, Imam Ahmad bertanya kepada si pembuat roti tentang keadaannya yang sentiasa beristighfar walalupun sedang sibuk melakukan kerja.

“Alhamdulillah, saya sering beristighfar walau di manapun saya berada dan walau keadaan apa sekalipun yang saya hadapi,” jawab si pembuat roti jujur, lalu Imam Ahad bertanya:” Adakah anda dapati apa-apa kebaikan dari perbuatanmu itu ?”

Maka si pembuat roti menjawab:”Tidak ada satu doa yang aku pohon kecuali Allah SWT akan memperkenankan doaku itu.” Beliau terdiam seketika lalu menyambung:” Kecuali satu doa…”

“Apakah doa itu ?” tanya Imam Ahmad bin Hanbal.

Jawab si pembuat roti: ” Doa untuk aku melihat Imam Ahmad bin Hanbal.”

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.