Petua dan Cara Menghilangkan Parut Jerawat

kartun muslimah
kartun muslimah

Petua dan Cara Menghilangkan Parut Jerawat – Persekitaran yang berdebu dan berasap membuatkan kulit muka kita kotor dan cepat berminyak oleh itu pasti ramai yang ingin tahu petua dan cara menghilangkan parut jerawat. Petua ini diberi oleh rakan saya agar dikongsikan dalam blog hasil googlenya untuk menghilangkan kesan parut jerawat.

Terdapat beberapa petua dan cara menghilangkan parut jerawat bergantung kepada kesesuaian dan bahan yang digunakan sekiranya anda ada masalah kulit sensitif atau sewaktu dengannya sila berjumpa dengan pakar.

1. Cara Hilangkan Parut Jerawat Dengan Tomato :
Menjadikan tomato sebagai ubat untuk hilangkan parut jerawat tidaklah terlalu sukar. Hiris tomato dan tampal pada parut jerawat. Cara mudah ini cukup berkesan untuk menghilangkan parut jerawat anda.

2. Cara Hilangkan Parut Jerawat Dengan Minyak Zaitun :
Penggunaan minyak zaitun sebagai ubat semulajadi memang bagus untuk menghilangkan parut jerawat. Urut dengan lembut wajah anda dengan minyak zaitun terutama pada bahagian yang terdapat bekas jerawat. Pakai secara teratur supaya bekesan kerana selain daripada boleh menghilangkan parut jerawat juga boleh mengecutkan bekas jerawat.

3. Cara Hilangkan Parut Jerawat Dengan Jus Mentimun :
Jus mentimun merupakan toner kulit semulajadi yang boleh memperbaiki tekstur kulit. Mentimun dapat mengurangi peradangan, menghaluskan kulit dan menyembuhkan luka yang disebabkan jerawat.

4. Cara Hilangkan Parut Jerawat Dengan Putih Telur :
Putih telur cukup efektif untuk mengatasi masalah jerawat. Sapukan putih telur pada jerawat dan biarkan semalaman agar jerawat anda reda. Untuk menghilangkan parut jerawat, anda boleh mencampurkan putih telur dengan madu. Gaul sebati dan sapukan ke bahagian parut jerawat anda.

5. Cara Hilangkan Parut Jerawat Dengan Kunyit :
Salah satu khasiatnya adalah mengurangi luka parut jerawat.

6. Cara Hilangkan Parut Jerawat Dengan Lidah Buaya :
Lidah buaya terlalu banyak khasiatnya, , termasuk untuk menghilangkan bekas jerawat. Sapukan lendir bahagian dalam lidah buaya ke bahagian parut jerawat secara teratur.

7. Cara Hilangkan Parut Jerawat Dengan Pati Lemon :
Sapukan pati lemon pada kesan parut berjerawat dan biarkan 15 minit sebelum membasuhnya dengan air bersih. Lemon memiliki kandungan yang boleh mencerahkan warna kulit dan membuang sel kulit mati serta membuat kulit lebih elastik.

8. Cara Hilangkan Parut Jerawat Dengan Madu :
Madu adalah pelembab semulajadi. Masker madu membuatkan kulit wajah menjadi lebih cerah dan bersinar. Sediakan madu secukupnya, kemudian sapukan ke bahagian parut jerawat. Biarkan selama 15 minit sambil diurut dengan lembut. Setelah itu, bilas dengan air bersih. Pastikan anda menggunakan madu asli, bukan yang tiruan.

9. Cara Hilangkan Parut Jerawat Dengan menggunakan Sengkuang :
Kandungan air pada sengkuang mampu mengangkat sel-sel kulit mati. Jika digunakan secara rutin, parut jerawat akan hilang sedikit demi sedikit.

10. Cara Hilangkan Parut Jerawat Dengan Limau Nipis :
Limau nipis mengandungi vitamin C (citric acid) yang mampu membersihkan sel kulit mati pada wajah dan membersihkan wajah daripada minyak berlebihan. Untuk hilangkan parut jerawat, ambil limau nipis dan rendam bersama beberapa kelopak bunga ros ke dalam sebuah mangkuk yang berisi air. Ramas. Setelah itu, perahkan sebiji limau nipis ke dalam air tersebut. Gaul rata, dan sapukan pada wajah. Biarkan selama setengah jam dan bilaslah dengan air sejuk.

11. Cara Hilangkan Parut Jerawat Dengan Hampas Teh :
Hampas teh juga mampu menghilangkan parut jerawat. Tempelkan hampas tersebut ke bahagian parut jerawat.

12. Cara Hilangkan Parut Jerawat Dengan Bawang Merah :
Manfaat bawang merah cukup banyak, antaranya menghilangkan parut jerawat. Ambil bawang merah secukupnya, kisar sehingga lumat dan sapukan ke kawasan bahagian parut jerawat anda.

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.