Kecik-kecik dah Pandai Menipu

Kecik-kecik dah Pandai Menipu

Ada seorang budak yang sedang bermain bola bersendirian. Ia menendang bolanya terlalu kencang dan memecahkan kaca tingkap rumah seorang wanita. Budak itu pun terus berlari ketika wanita itu keluar dan menjerit. Budak itu pun berfikir untuk datang mengambil bolanya semula. Ia lalu berfikir cara apa yang dapat dilakukannya.

Beberapa minit kemudian, budak itu pun mengetuk rumah wanita tadi dan berkata pada wanita tersebut, “Ayahku akan datang dan membetulkan tingkap tersebut.”

Dan memang datanglah seorang lelaki dengan kotak perkakas dan berkata pada wanita tersebut, “Maaf. Saya mau membetulkan tingkap anda…”

Wanita itu pun mempersilahkan lelaki tersebut masuk untuk membetulkan tingkapnya. Sedang lelaki tersebut membetulkan tingkap, budak tadi meminta bolanya kembali. Wanita itu pun memberikannya sambil berpesan agar lain kali hati-hati. Budak itu pun pulang.

Setelah selesai membetulkan tingkap, lelaki tadi terus meminta wang upah dari wanita tersebut. Wanita itupun terkejut dan berkata, “Bukankah anda ayahnya?”

Lelaki itu pun berkata, “Apa, bukankah anda ibunya?”


6 ulasan

Unknown berkata...

Hahah..lawak2... :D nice entry bro..hehe

Farah Waheda Wahid berkata...

budak2 zaman sekarang... lebih bijak, lebih geliga...hu hu hu...tapi yang sedihnya bila cara yang salah...

Athirah Farah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Asiah Fadzli berkata...

Ish3

ieta berkata...

budak zmn skrg gitule jadinya. huhu...

khairil berkata...

haha, budak ni memang kreatif. tapi kreatif tak bertempat.

Dikuasakan oleh Blogger.