8 Cara Hilangkan Pening Kepala Dengan MUDAH

8 Cara Hilangkan Pening Kepala Dengan MUDAH. Berikut merupakan perkongsian 8 cara hilangkan pening kepala dengan mudah yang dikongsikan dari fanpage Dr Ezairy M.Sallih. Bagi yang selalu pening kepala ini mungkin sedikit sebanyak dapat membantu anda mengatasinya.

8 Cara Hilangkan Pening Kepala Dengan MUDAH

pening kepala
kredit : 𝗗𝗿. 𝗘𝘇𝗮𝗶𝗿𝘆 𝗠.𝗦𝗮𝗹𝗹𝗶𝗵

ℹ️ Cukup tidur. Kita menjadi pening kepala kerana banyak sebab. Salah satu daripadanya ialah apabila tidak mendapat rehat yang cukup. Pastikan mendapat rehat dan tidur yang cukup. Ia akan memastikan anda mendapat cukup tenaga sebaik sahaja bangkit dari tidur.

ℹ️ Mandi dan segarkan tubuh. Perasan atau tidak tubuh kita akan lebih segar sebaik sahaja kita lepas basahkan tubuh dengan air sehingga ke kepala?

Bagi yang beragama Islam, boleh juga mengambil wuduk untuk menenangkan hati. Nak mandi sekali pun boleh supaya kesegaran dapat diraih kembali.

ℹ️ Kurangkan minuman berkafein. Ramai yang mengadu kerap pening kepala apabila mengambil minuman berkafein seperti kopi dan nescafe. Kurangkanlah kalau tak dapat berhenti sekali gus. Ya, ini sangat membantu saya sendiri.

ℹ️ Makanan dan minuman bercoklat. Minuman dan makanan bercoklat juga boleh membuatkan anda mudah mengalami pening kepala. Elakkan atau kurangkan jika anda adalah penggemar coklat.

ℹ️ Hilangkan stres dan tekanan hidup. Tekanan hidup dan stres sering menjadi punca hasil kerja kita tidak secemerlang dan sehebat orang lain in. Ia akan sekadar membuatkan anda tidak fokus kepada apa yang anda kakukan. Carilah penyelesaian setiap tekanan hidup itu.

ℹ️ Bercuti. Kalau berpeluang, ambillah cuti sehari dua. Kalau dapat seminggu lebih baik. Bukan apa, dengan bercuti ini anda akan dapat semula momentum kerja anda sebaik sahaja mula kembali berkerja. Tubuh yang sibuk bekerja tanpa henti akan membuatkan kita tepu dan letih dengan setiap kerja. Berehatlah…

ℹ️ Cukup air di dalam tubuh. Ini pun penting. Air sangat penting dalam menjalankan setiap fisiologi tubuh badan kita. Tubuh yang tidak cukup air akan menyebabkan kita gagal menjalankan fungsi tubuh secara optimum.

ℹ️ Diet dan pemakanan teratur. Pastikan juga anda mengambil makanan dan diet yang seimbang. Kalau pun hendak mengamalkan diet, biarlah mengikut cara yang betul. Bermakna anda tidak boleh skip makan. Sarapan, makan tengah hari dan makan malam mesti diambil. Makan secara kerap adalah lebih baik, namun dalam kuantiti yang sedikit.

Semoga perkongsian kali ini lebih mendatangkan manfaat untuk anda. Sila kongsi kepada mereka yang anda sayang.

kredit : 𝗗𝗿. 𝗘𝘇𝗮𝗶𝗿𝘆 𝗠.𝗦𝗮𝗹𝗹𝗶𝗵

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.